De hoofdprijs

Een verhaal over websites niet over politieke voorkeur

Er is ophef in de provincie Gelderland, het statenlid van de PVV Marjolein Faber heeft het maken van haar website uitbesteed aan een familielid. Het eerste wat mij te binnen schoot was: dat doen mijn familieleden ook altijd!

Opgelost

Ik dacht zelfs in al mijn onschuld, “mooi opgelost, de PVV een website rijker terwijl de kosten, doordat je het door een familielid laat doen, minimaal moeten zijn.

Laten we wel zijn, een moderne website opzetten is tegenwoordig alleen nog maar weten op welke knop je moet drukken, en waar je die knop vind. Voor de rest verschilt het maken van websites en het opmaken van een Word document niet heel erg veel meer tegenwoordig.

Willekeurig voorbeeld

Ik geef u de website: http://www.kogeltjesplein.nl Ik heb deze gemaakt voor een familielid. De registratie van het domein kostte het lieve bedrag van € 3,49. Dat is dan wel inclusief de btw en slechts voor een heel jaar! De mooie looks heeft de website te danken aan een sjabloon dat normaal $ 45 kost. Laten we het is gekscherend € 45 noemen. Ook de aangepaste teksteditor, puur voor mijn gemak, kost voor al mijn websites € 25 op jaarbasis.

Kosten noch moeite

Alles bij elkaar opgeteld geen wereld bedrag dus. Natuurlijk komt er nog wat tijd bij voor de styling, het op de juiste plaats zetten van alle informatie en zorgen voor een betere vindbaarheid en nog wat andere technische akra kadabraatjes, maar geloof me dat valt echt allemaal wel mee. Als het echt zo moeilijk was geweest waren er geen 4,57 biljoen website pagina’s geweest. *bron worldwidewebsize.com

En dan kom ik weer terug bij de PVV mevrouw door zoonlief een website liet maken. Er wordt bijna € 8000 voor in rekening gebracht, die de PVV mevrouw ondertussen door alle commotie maar terugbetaald heeft.

Het roept meer vragen op dan er antwoorden zijn. Wordt het enorme bedrag nu door zoonlief als verliespost afgetrokken bij de belastingen? Hoe zal dat met de btw gegaan zijn? En waar precies staat de PVV voor? Ik bedoel meneer Wilders straalt heel erg uit dat hij tegen verkwisting en vriendjespolitiek is.

Nog een voorbeeld

Neem als voorbeeld de website  stopdeeuropesezakkenvullers.nl - overigens gemaakt in de zelfde eenvoudige Joomla CMS als de website van het kogeltjesplein-Toch blijft meneer Wilders volharden in zijn steun aan deze mevrouw. Gelukkig heeft meneer Wilders heel veel exposure in de media, want als ik zijn website puur technisch bekijk, is er heel wat op aan te merken. Het echte hoogtepunt is wat mij betreft de website van Marjolein Faber, die heb ik tot dusver gewoon nog steeds niet kunnen vinden!

De moraal voor het verhaal

Ik bedoel niet te zeggen dat websitemakers maar gratis hun ding moeten doen. Eerlijke arbeid moet gewoon eerlijk betaald worden! Ook over de technische dingetjes weet ik zo wel een paar zaken aan te wijzen die op mijn site niet kloppen, er zijn zoveel mogelijkheden dat de perfecte website ondertussen bijna niet meer mogelijk is. Ook in de vindbaarheid worden fouten gemaakt Dat is iets menselijks! Wijzen naar de ander zonder de hand in eigen boezem te steken is wijzen op je eigen onkunde! Ervaring leert dat iedere website maker zijn eigen expertise heeft. De beste website krijg je waarschijnlijk als er projectmatig naar gekeken wordt door een groot team. Tja,… En dan zit je weer vast aan enorme bedragen!

Delen mag altijd! Dat is gratis

Ga akkoord met mijn privacybeleid Of lees hoe het precies in elkaar zit!